Γίνε και εσύ αστρολόγος, μπορείς!

Έχετε ακούσει την άποψη ότι οι αστρολόγοι λένε πάνω - κάτω τα ίδια πράγματα κάθε μέρα;
Ε λοιπόν, υπάρχει τρόπος να το εξακριβώσουμε!

Επεξεργαστήκαμε πάνω από 1800 καθημερινές αστρολογικές προβλέψεις, όπως δημοσιεύτηκαν στη σελίδα Starfax της Lifo από τις 18 Μαρτίου 2012 έως και τις 13 Δεκεμβρίου 2017. Αναζητήσαμε τις λέξεις που χρησιμοποιούνται συχνότερα για να περιγράψουν τις διάφορες προβλέψεις και τις ομαδοποιήσαμε κατά ζώδιο. Πόσο άραγε διαφέρουν οι προτάσεις που αφορούν δύο διαφορετικά ζώδια; Και ποιες είναι οι λέξεις που χαρακτηρίζουν με μοναδικό τρόπο το κάθε ζώδιο;

Δείτε τα στοιχεία των προβλέψεων, την στατιστική ανάλυση, και τις μοναδικές λέξεις ανά ζώδιο.

Σκρολλάρετε προς τα κάτω για να δείτε τη συνέχεια της ιστορίας.

Πώς φτιάχνονται οι προβλέψεις, μαμά;

Από πολλές κοινότοπες λέξεις, απ' ό,τι φαίνεται.

Η ανάλυση όλων των ημερησίων προβλέψεων για όλα τα ζώδια, δείχνει ότι η λέξη μπορεί κυριαρχεί με 13310 εμφανίσεις. Ακολουθούν οι λέξεις κάνετε (9943) και πρέπει (6777), ενώ από τα ουσιαστικά συναντώνται συχνότερα οι λέξεις σχέση (6916), τα επαγγελματικά (6443), και τα ερωτικά (5490).

Σημειώστε την έντονη παρουσία της προστακτικής (κάνετε, δώστε, βρείτε, προσπαθήστε), κάτι που μοιάζει λογικό, αφού έτσι το μήνυμα περνά πιο αποτελεσματικά.

Tip: Περάστε με το ποντίκι πάνω από την κάθε λέξη για να δείτε το πλήθος της κάθε εμφάνισης.

Και τι, Κριοί και Τοξότες το ίδιο είναι;

Μέσες - άκρες, ναι, τα ίδια θα τους συμβούν.

Από την ανάλυση των επιμέρους ζωδιακών προβλέψεων, παρατηρούμε ότι οι ίδιες λέξεις όπως και παραπάνω παραμένουν αναλογικά οι δημοφιλέστερες. Η διαφοροποίηση έγκειται σε λέξεις άμεσα συσχετιζόμενες με το εκάστοτε ζώδιο, όπως για παράδειγμα ο κυβερνήτης πλανήτης ή το στοιχείο αναφοράς (νερό, αέρας, φωτιά, γη). Δεν χρειάζεται να τονίσουμε ότι τέτοιες λέξεις είναι εντελώς άσχετες με το τι θα μας συμβεί σήμερα το πρωί.

Πατήστε επάνω στην ονομασία του κάθε ζωδίου για να δείτε την κατανομή εμφανίσεων της κάθε λέξης.

Ε, όσο να 'ναι, κάπου θα διαφέρουν!

Η λεπτομέρεια κάνει την διαφορά.

Αναζητήσαμε τις λέξεις που είναι μοναδικές για κάθε ζωδιακή πρόβλεψη, με την ελπίδα να ανακαλύψουμε τα συγκεκριμένα μοναδικά χαρακτηριστικά του κάθε ζωδίου - τα στερεότυπα. Στο παρακάτω πινακάκι βλέπετε τις χαρακτηριστικότερες μοναδικές λέξεις για κάθε ζώδιο, μαζί με τον δικό μας σχολιασμό για τα στερεότυπα που αναδεικνύουν.

Ζώδιο Μοναδικές λέξεις Το σχόλιό μας

Φτιάξε τη δική σου ζωδιακή πρόβλεψη!

Κοινότοπες λέξεις + στερεότυπα + αστρικές αναφορές = Bingo!

Χωρίς ιδιαίτερες "αστρολογικές" γνώσεις, μέσα από ένα ευφάνταστο συνδυασμό των παραπάνω, μπορούμε πλέον να δημιουργήσουμε την δική μας πρόβλεψη ανεξαρτήτως ημέρας και ζωδίου. Κάτι όπως το παρακάτω δηλαδή:

"Αγαπημένα μου, παρθενάκια, μπορεί να γυρνάτε όλη την ώρα σαν μέλισσες, σήμερα όμως πρέπει να δώστε περισσότερο χρόνο στην σχέση σας! Πρόσωπα που σας προκαλούν το έντονο ενδιαφέρον, μπορεί τελικά να δημιουργήσουν προβλήματα στα ερωτικά σας. Δείξτε προσοχή στα οικονομικά σας. Ο Άρης στον Ζυγό δημιουργεί εντάσεις στα επαγγελματικά σας άλλα και ευκαιρίες. Ζήστε τη στιγμή και αφήστε τα προβλήματα στην άκρη για μια μέρα, το αξίζετε άλλωστε!"

Συνεπώς η υλοποίηση ενός ευφυούς αλγορίθμου τεχνητής νοημοσύνης, εκπαιδευμένου με σχετικά δεδομένα, θα μπορούσε εν δυνάμει να αντικαταστήσει πλήρως το επάγγελμα του αστρολόγου. Έχετε ιδέες, απορίες ή ενδιαφέρεστε για τα αποτελέσματα της ανάλυσης; Στείλτε μου στο c.xanthopoulakis@gmail.com